Generation Fix

Botox og silibryster!? Næ, nej, ikke mig! Jeg kommer fra en lille landsby i det idylliske Sønderjylland, hvor vi har en brugsforening, en bodega og et lokalt fodboldhold. Derfor var det et kæmpe skridt, da jeg flyttede til djævleøen, nærmere sagt København. Gennem reality programmer havde jeg set Linses silikone bryster og Gustavs Botox befængte pande, men aldrig havde jeg overvejet at ændre på min krop. “Du ser ud som gud har skabt dig, og det er perfekt” lød min mors vise ord i mit hoved. Derfor udfordrede livet i København ikke mine tanker omkring min krop og mit standpunkt forblev, at skønhedskirurgi er unaturligt. Dog nager det mig – er Generation Fix rykket ind? Jeg snakker ikke om Elizabeth Rusch begreb om børn, der vil gøre verden til et bedre sted – jeg snakker om en generation der har muligheden for at få fikset kroppen og gør brug af muligheden uden bekymringer!

For to år siden befandt jeg mig i Los Angeles. Syndernes by. Byen med plastikbryster og stramme pander, for ikke at snakke om opsvulmede læber. Her mødte jeg mødte Katie. Katie, den lille faktor, der vendte op og ned på mit syn. En højlys tirsdag eftermiddag kom Katie vimsende i hendes Juicy Couture træningssæt og med sin franske bulldog. Alt imens Katie plaprede løs om hendes nyerhvervet F-skål, begyndte hendes hund at parre sig op ad mit ben. En komisk situation. Inden jeg fik set mig om, stod jeg med en hund om benet og to silikonebryster i hænderne. Den jyske lille pige gik fra at have set Linses bryster på TV til nu at stå med at stå med hænderne fulde af silikone og diskutere kirurgens værk, som om det var det mest naturlige i verden.

Nu er jeg hjemme igen. Forbavset, forbløffet, forundret. Er det kun i Los Angeles, at man stopper og taler med fremmede på gaden om sine nye bryster, for det sker da ikke i Danmark? Hvis Katie var ked af sine bryster før, er det så ikke okay at få dem lavet, når hun har muligheden? José Garcia, en PR-agent fra Los Angeles fortalte mig: ”Alle piger med bryster, der er mindre end en b-skål får det fikset. Det er normalt herovre. Pigerne tror, at man skal have røv og patter for at score drengene. De vil ligne Kim Kardashian. Det er skønhedsidealet. Det er kulturen, det er california girls”. Studier viser, at i mange samfund spiller udseende en stor rolle i forhold til at føle sig feminin og accepteret. Også i Danmark er udseendet vores varetegn i dagligheden, når vi møder mennesker i forskellige sammenhænge. Fremtidsforsker og cand.scient.pol., Marianne Levinsen fortæller om, hvordan vores krop er den eneste mulighed for kontrol i en verden der er omskiftelig. Derfor er skønhedsteknologier en mulighed for at holde os opdateret og unge. Skønhedskirurgien giver os muligheden for at ændre på vores krop – er det forkert?

Der gik ikke lang tid, før jeg blev konfronteret med skønhedsteknologiernes dilemma og den overordnede holdning, at det er en naturlig ting at få fikset kroppen. Mine barndomsveninder bringer emnet på bordet over en gang tapas. Jeg bliver chokeret endnu engang. Pludselig føler jeg, at jeg står med Katies bryster i mine hænder igen. Er ’california girls’ blevet ’worldwide girls’? Pigerne jeg gyngede med i børnehaven og kæmpede med til fodbold, beretter om hvordan de ønsker at få større læber. S gestikulerer, hvordan læberne vil se ud, mens hun ser sig i spejlet. Straks følger N med og skubber hendes bryster op i en push up, mens hun højlydt i restauranten siger ”Jeg ved ikke om jeg vil få lavet bryster. Jeg mener, de vil jo sidde her og strutte, mens resten af kroppen kører mod ækvator”. S supplerer ”Min kæreste vil gerne give mig silikonebryster, men jeg vil ikke have det endnu. Først når de hænger helt vildt”. Jeg æder det råt. Muligheden er der for at lave sine bryster større, rundere eller fastere. Den mulighed overvejer mine veninder i al seriøsitet at tage.

Da Botox kommer på banen, følger jeg med. Gennem gestikulation rekonstruerer vi alle ansigtet i restaurantens spejl for at se, hvordan en omgang nervegift vil se ud. Da S fortæller om al den Botox hun skal have, da hun har haft rynker siden hun var 16, forsøger jeg mig med en forklaring om, at der er kommet et giftfri rynkemiddel på banen kaldt Frotox. Her sættes problematikken på en spids. ”Fransiska, jeg er ligeglad med om det er gift – det skal bare virke”.

Siden hvornår er gift og plastik blevet almene samtaleemner over spisebordet. Siden hvornår er det blevet legalt at sprøjte gift ind i kroppen? Har jeg sovet i timen? Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, om vi så er langt fra Los Angeles, med silikonebryster på gaden eller Botox over aftensmaden? Er det to sider af samme sag?

På den anden side skyder skønhedsbehandlingssteder op i København og metroen er fyldt med plakater med nøgne kvinder, der har fået diverse behandlinger på Hamlet hospital. Måske er skønhedskirurgiens tabuiseret periode forbi og generation fix er rykket ind?

Det fik mig til at undersøge sagen nærmere. På N’age hjemmeside står der: ”Det er stadig lidt tabubelagt at indrømme, at man gør brug af disse muligheder, men det er en hemmelighed, der er værd at dele. Jeg vil ikke forandre mit udseende, men jeg vil gerne bibeholde en frisk- og sundudseende hud”. J, en sygeplejerske fra en Klinik, fortæller mig, hvordan damer kan få Botox, men uden at nogle ved det.  ”Altså det må være folks egen sag. Men for bare fem år siden var det et tabu. ’Ej, der er ingen der må vide det, ikke engang mine børn ved jeg får gjort det’.”

En anonym Botox bruger mener, at ”Mange har en barriere, hvor de ikke synes, man kan være naturlig smuk, hvis man får sprøjtet noget i ansigtet”. Så der er stadig noget uberørt. Usagt. Uvidenhed omkring skønhedsteknologierne. Der er stadig et tabu tilstede, men det kan godt diskuteres over en gang tapas i generation fix.

Der er mange holdninger og meninger i skønhedsregimets natur. Botox sammenlignes med en tur til frisøren. Silikone bryster bliver et barmfrit emne. Så spørgsmålet er simpelt – Er det naturligt at fylde sig med gift og silikone? For nogle ja og for andre nej. Men det er sikkert, at generation fix er kommet. Ikke kun til Los Angeles eller på Hollywood lærred, men på gader og stræder i København. Mulighederne er der. 30.000 kroner og du har smukke bryster eller 3000,- og en glat pande for ikke at nævne 1000 kroner og dine læber ligner Angelina Jolies. De teknologiske muligheder for at tilpasse, ændre eller rekonstruere dit udseende er der. Er det en del af en skønhedsidealets evolution? Måske. Men at fylde sig med gift og silikone er da naturligt? Er det ik’? Muligheden er der jo.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: